Pitchen

Pitchen doe je van een wat grotere afstand dan chippen. Het is de bedoeling om een hogere bal aan te spelen naar het doel met weinig rol van de bal. Denk aan afstanden vanaf 20 tot zo’n 80 meter.

Tiger Woods

Geplaatst door Oob Golf Club op Zondag 11 maart 2018

De pitch-techniek
Bij het pitchen maak je hooguit een halve backswing met het gewicht iets meer op de linkervoet. De korte backswing zorgt ervoor dat je goed in balans blijft en niet teveel afwijkt van de start vanuit de set-up. Het gewicht iets op links geeft de zekerheid dat je eerst balcontact maakt en dan pas de grond. Je komt dan zogenaamd iets steiler op de bal.

Je start vanuit de backswing positie, door de downswing in te zetten met het onderlichaam door onderhands te gooien met het lichaam (oftewel overstappen naar het linkerbeen en de heupen draaien) waarbij de rechter bovenarm tegen de borstkas komt waarbij het einde van de grip naar de bal wijst. Dan wordt het tijd om de rechter onderarm naar beneden te drukken (als een hamer) en opzij te duwen, zodat je aan de linkerkant van je lichaam uitkomt. Je handen zullen vanzelf dingen gaan doen uit ontspanning; wat veel sneller is dan dat jij ze zelf bewust beweegt! “De beweging van de rechter onderarm lijkt op een forehand slaan in het tennissen.” Wat je moet gaan merken is dat de snelheid van de “hamer”  beweging past bij de te overbruggen afstand!

Omdat de backswing beperkt is, zal de doorzwaai normaal stoppen op de helft. Denk aan de schommel, de zwaai naar voren is nooit langer dan de achter zwaai. Het gevolg is dat de bal hoog vliegt en neerkomt met weinig rol.

Mettertijd – als je vertrouwen toeneemt in de techniek – ga je over tot het instinctief uitvoeren van deze beweging. Instinctief betekent: het onderhands opzij gooien van een bal naar het doel.

Kies de juiste club
Het beste is om een club te nemen met veel loft. De Wedges zijn daar uitermate geschikt voor, omdat deze ook veel backspin garanderen op de bal. De backspin op de bal ontstaat door de invalshoek en de loft met de groeven van de club goed onder de bal te brengen tijdens de swing. 

Jordan Spieth bezig in slow motion bij een pitch.