Chippen

We gaan pas chippen als we niet meer kunnen putten. Wanneer het gras buiten de green nog kort genoeg is om de bal te laten rollen, heeft namelijk het putten van de bal de voorkeur. De rol van de bal krijgt bijna tot geen weerstand door het korte gras.

Chiptechniek
De chipbeweging is in feite een kleine swing. Het idee is dat er een balvlucht ontstaat om de weerstand (van het gras) te overbruggen. De balvlucht ontstaat door het clubblad. Hoe schuiner het clubblad hoe hoger de balvlucht. De afstand die we kunnen overbruggen, is zo’n 25 meter of minder. De chiptechniek lijkt op putten. Je hebt twee mogelijkheden om te chippen! De eerste is om de doelen die dichtbij zijn te benaderen en de tweede gebruik ik voor de doelen die iets verder weg zijn. Het eerste deel van de van de beweging (backswing)voor het chippen is gelijk en het verschil zit dan ook in de downswing!

De kleine backswing, hooguit (maximaal) met de handen tot je rechterbeen, is hetzelfde als bij het putten. Je brengt met de linkerschouder de arm en club opzij parallel aan de doellijn. Let wel dat het uiteinde van de grip naar het lichaam blijft wijzen. Laat de armen meekomen in de beweging van het lichaam en 1.  ga met de rechter schouder naar de voorkant van de rechterschoen.  Je merkt dat je een pendule beweging maakt met de schouders! Lijkt op de putbeweging of 2.

2 – Je gebruikt de rechter onderarm door opzij naar beneden te duwen zodat je eindigt aan de linkerkant van het lichaam. Je bent vlakbij het doel dus het hoeft niet hard of snel. Bij beidde bewegingen zorg je dat je schuin naar beneden gaat door iets op je linkerbeen te staan. Het gewicht iets op links geeft de zekerheid dat je eerst balcontact maakt en dan pas de grond. Je komt dan zogenaamd iets steiler op de bal. Bij nr. 2 zet je wel iets je clubblad open in de set-up.

Wees wel attent op de juiste set-up!  Met de navel in lijn met de bal komen zodat de armen loodrecht naar beneden hangen waarbij de grip bij het linkerbeen is en de bal rechts van het midden tussen je voeten, anders zal je niet goed bij de bal komen met alle gevolgen van dien. De voeten mogen dicht bij elkaar gezet worden en houdt de handen en club goed vast zoals je in de set-up begint!

Kies de juiste club
Je kunt hiervoor elke club gebruiken. De club met meer loft zorgt voor een hogere balvlucht en minder rol. Bij de bal bepaal je met welke club je de chip gaat maken. Een lange rol naar het uiteinde van de green is bijvoorbeeld eenvoudig te doen met een ijzer 7. Voor een doel dat dichtbij staat is de Sand Wedge beter geschikt door weinig rol van de bal. Mocht je voorkeur uitgaan bij het chippen naar dezelfde club dan voer je de beweging uit met intuïtieve gooi naar het doel, mijn advies voor meer gevorderde spelers.

https://www.facebook.com/WomensGolfdotcom/videos/728703390645336/