Basis golfswing

Visie
Wanneer je voor een golfcoach kiest, is het belangrijk te weten wat zijn visie is over de golfswing en het spel. Hieronder volgt in het kort mijn visie en met de begeleiding tijdens de training zal je vanuit deze basis het fantastische spel golf gaan spelen.

De golfswing is een beweging die gepaard gaat met souplesse en niet met brute kracht of spiermassa. Om die souplesse te bereiken, werken een aantal natuurlijke krachten mee.

De basis van de beweging is dat de middelpuntvliedende kracht zorgt voor een centrifugale kracht, waarbij je in de downswing de zwaartekracht benut. Anders gezegd is dat je vanuit de backswing overstapt naar het linkerbeen waarbij je heupen draaien naar het doel (middelpunt). Daarbij voel je dat het bovenlichaam meedraait en de armen omlaag worden getrokken (centrifugaal). Je zorgt dan dat de rechter onderarm naar beneden gedrukt wordt (zwaartekracht) en eindigt links van je heupen omdat daar de cirkel om je heen weer verder gaat. Dit leidt ertoe dat de doorzwaai vanzelf gaat. Die doorzwaai is immers niets anders dan het uitzwaaien en afremmen van de beweging die je in de downswing hebt ingezet.

Meer of minder backswing
Je kunt de golfswing zien als een schommel. Hoe verder de schommel naar achter gaat, hoe meer hij naar voren zal uitzwaaien. Uitgaande van het hanteren van één en zelfde golfclub, zal een grotere backswing dus leiden tot meer afstand en een hogere balvlucht. De hogere balvlucht ontstaat doordat je meer snelheid creëert, omdat je club een langere aanloop heeft naar de bal.

Onderhands gooien van een bal
In de golfbeweging is stabiliteit en het vasthouden van kenmerkende posities in de set-up noodzakelijk. Zie het als het onderhands gooien van een bal. Wanneer het doel dichtbij is, maakt je arm een korte achter zwaai. Wil je een verder verwijderd doel bereiken, dan maakt je arm een langere achter zwaai. In beide gevallen zal je het lichaam inzetten voor de downswing net zoals bij het onderhands gooien van een bal!

De club maakt het verschil
De beweging is continue hetzelfde. De golfclub heeft twee kenmerken die bepalen welke afstand je met jouw golfbeweging kunt slaan. Dit zijn de lengte van de shaft (steel) en de loft (schuine hoek) van het clubblad. Bekeken vanuit de onderhandse gooi is de shaft het verlengstuk van de arm en het clubblad is de hand waarmee je gooit.
• Hoe langer de shaft, hoe meer snelheid aan het uiteinde (centrifugale kracht).
• Hoe minder loft, hoe lager de balvlucht. Je krijgt dan meer lengte naar voren en meer rol op de bal.

Kies je clubnummer
Vanuit het bovenstaande is het dus belangrijk het juiste clubnummer te kiezen. Hoe hoger het nummer van de club: hoe hoger de balvlucht, hoe minder lengte naar voren en hoe minder rol van de bal bij het neerkomen op de grond. Bedenk daarbij dat de Pitching Wedge feitelijk club nummer 10 in de golftas is en de Sand Wedge de nummer 11.

Lees meer
Op mijn site kan je op de menu- of sub items clicken voor meer informatie over golftechnieken en training!